Matematică
andreutzaandutza
2016-04-18 21:18:15
Trei gospodine cumpără mere de la același vânzător. Prima gospodină cumpără 1/3 din mere, a doua 2/3 din ce a rămas, iar ultima cumpără 6kg. Dacă 1kg de mere costă 3 lei, ce sumă a încasat vânzătorul de la fiecare gospodină? Dar în total? CU METODA GRAFICĂ DACĂ SE POATE ȘI EXPLICAT DE CLASĂ A 3a. Mulțumesc frumos pentru ajutor.
Răspunsuri la întrebare
mani20
2016-04-18 22:39:14

Această problemă se rezolvă prin metoda mersului invers. |//////////////|______|______| total mere 1/3 prima gospodină |////////|///////|_____| R1 (restul 1) 2/3 a doua gospodină |____| R2 (restul 2) 6 kg ultima gospodină R2 = 6 kg R2 = reprezintă 1 segment din R1.....asta înseamnă că R1 = 3 ×6 kg =18 kg 2/3 din 18 = 2×18 totul supra 3= 36/3 =12 (kg mere cumpără a doua gospodină) R1 = 18 kg R1 = reprezintă 2 segmente din TOTAL .....asta înseamnă că 1 segment din TOTAL= 18:2 =9 kg TOTAL MERE = 3 × 9 kg = 27 kg (mere) 1/3 din 27 = 1×27 totul supra 3= 27/3 =9 (kg mere cumpără prima gospodină) 1 kg mere = 3 lei 9 kg × 3 = 27 (lei a încasat vânzătorul de la prima gospodină) 12 kg × 3 = 36 (lei a încasat vânzătorul de la a doua gospodină) 6 kg × 3 = 18 (lei a încasat vânzătorul de la ultima gospodină) 27 lei + 36 lei + 18 lei = 81 (lei a încasat vânzătorul în total)

Adăugați un răspuns